ZENESZALON – ŐSZI ÉVAD Régi zongorák, ínyenc szalonok, ingyenes programok

A Liszt-év őszi zárószezonjára a Zeneszalon.hu gazdag programmal várja minden olvasóját! A romantika zenetörténetének feltérképezésében újabb mérföldes lépést tettünk: eredeti, Chopin- és Liszt- korabeli Pleyel és Erard zongorák hangjában gyönyörködhet több koncerten is a közönség! A Zeneszalon szenzációja két Chopin-kortárs Pleyel zongora, melyek közül elsőként Chopin egyik pianinójának sorozattársát hallhatják október 16-án a Budavári Városházán, Chopin köztéri szobra felavatásának előestéjén. Az MTA Zenetudományi Intézetének Erard zongorája Liszt születésnapján, október 22-én kerül bemutatásra. Végül október 30-án sorozat indul az Iparművészeti Múzeumban egy muzeális Conrad Graf zongora felújításáért…

CHOPIN SZOBORAVATÁS BUDAPESTEN!
CHOPIN EREDETI ZONGORAHANGJA ELŐSZÖR BUDAPESTEN!

Fryderyk Chopin halálának 162. évfordulójára emlékezünk október 17-én. Ennek az eseménynek az ürügyén kerül sor a világhírű lengyel zeneszerző-zongoraművész bronz mellszobrának felavatására a budai Krisztina körút melletti Horváth-kertben, közel a Haydn-emlékműhöz. A hétfő délelőtt 11:00-kor kezdődő eseményen Dr. Nagy Gábor Tamás Budavári polgármester és Waldemar Dąbrowski, a Varsói Operaház, a Teatr Vielki igazgatója avatják fel a szobrot.
A szoboravatást megelőző estén, október 16-án 19:00-kor ingyenes ünnepi hangversenyt ad Szilasi Alex a budavári Kapisztrán téri Városházán, ahol Chopin noktürnjeit és keringőit mutatja be a Zeneszalon legújabb szerzeményén, a Chopin-korabeli muzeális, kiváló állapotban fennmaradt 1847-es Pleyel pianinón. A hangszer bútorként is egyedülálló darab, mindössze 30 példányt gyártottak belőle, másik fennmaradt sorozatpéldánya a Chopin által is használt Pleyel No. 13555-ös pianino!

CONRAD GRAF, A BÉCSI ZONGORAÉPÍTÉS MESTERE
KONCERTSOROZAT A ZENETÖRTÉNETI RITKASÁGSZÁMBA MENŐ GRAF ZONGORA FELÚJÍTÁSÁÉRT

A budapesti Iparművészeti Múzeum számos olyan hangszert őriz, mely míves kivitele mellett zenetörténeti jelentőséggel is bír. Az Iparművészeti Múzeum Baráti Köre a Zeneszalonnal együttműködve ezt a rejtett kincset szándékozik a közönség számára is megtekinthetővé, és a későbbiekben meghallgathatóvá is tenni. A gyűjtemény egyik míves darabját, az aranyozott Pleyel Estrade modellt már sokan ismerhetik. Zenetörténeti szempontból azonban kivételesen értékes az az 1820-as években készült bécsi Graf zongora is, amelynek felújítása 2012-ben kezdődik. A Liszt Ferenc ifjúkorából datálható hangszer a bécsi hangszerépítés legkiválóbb mesterének, Conrad Grafnak a munkája. Élete során 3000 darab körül elkészült zongorájából ma már kevesebb mint 60 darab létezik. Ezek egyike az Iparművészeti Múzeum bútorosztályának gyüjteményét gazdagítja. A felújításához szükséges források gyarapításához kívánunk hozzájárulni három vasárnap délutáni ismeretterjesztő hangversenyünkkel.
A sorozatot január 28-án gálakoncerttel zárjuk, amelynek részleteit a hangversenyek során ismertetjük.
Az első szalondélutánra 2011. október 30-án délután 16:00-kor, az Iparművészeti Múzeum dísztermében kerül sor.
A koncerteken Szilasi Alex és Mácsai János hangszerrestaurátor beszélgetnek a hangszerről, a korról és a művészekről, akiket ez a hangszer megihletett. Az anekdotákat zenei illusztrációkkal színesíti Szilasi Alex zongoraművész. Jegyek elővételben itt rendelhetők.

CHOPIN EREDETI ZONGORAHANGJA – ELŐSZÖR MAGYARORSZÁGON!
A ZONGORA ARANYKORA – KONCERTEK AZ MTA DÍSZTERMÉBEN

Szilasi Alex évről évre folytatódó romantikus hangversenyciklusait idén ősszel egyetlen hangversennyel folytatjuk, melyre november 25-én kerül sor, együttműködve az Akadémiai Klub egyesülettel.
A hangverseny azonban mindenkit kárpótolni fog, aki a romantikus zongorahangot szereti! A Zeneszalon októberben két Chopin-korabeli Pleyel hangszert vásárolt egy magángyűjteményből, melyek eredeti állapotukban a Chopin-i zongorahang megszólaltatására alkalmasak. Ezt a szenzációs élményt az MTA dísztermében közönségünk is megtapasztalhatja, olyan szerzők műveinek interpretálásán keresztül, akiknek az életművében meghatározó szerepet játszottak Ignaz Pleyel zongorái. Igy hangzanak el majd Chopin, Kalkbrenner, Thalberg, Hiller és Moschèles eddig kevéssé ismert művei Szilasi Alex zongoraművész tolmácsolásában!

Ezúton is köszönjük Bácsi Magdolna és Bedics Antal nagyvonalú támogatását, hogy a hangszerek beszerzésében a Zeneszalon segítségére siettek!
A 2012 tavaszi koncertek programját később fogjuk meghirdetni!

BUDAVÁRI ZENEI SZALON
FOLYTATÓDIK A SIKERES SZALONSOROZAT AZ MTA ZENETUDOMÁNYI INTÉZETÉBEN

A Budavári Önkormányzat által kezdeményezett szalon programok továbbra is folytatódnak. Októberben ezúttal nem a második, hanem a harmadik kedden kerül sor Szilasi Alex szalonprogramjára. A délután 5 órakor kezdődő program műsorán ezúttal a dalok és áriák átirataival ismerkedhetnek meg a látogatók, Chopin, Schumann, Schubert és Liszt népszerű átiratain keresztül.
A szalonprogramok a Zenetudományi Intézet Táncsics Mihály utcai palotájában továbbra is ingyenesen látogathatók!