LISZT FERENC MELLSZOBRA VARSÓBAN! Ünnepélyes avatás a Lazenki Királyi Parkban

Péntek délután 15 órakor sor került Liszt Ferenc mellszobrának köztéri felavatására Varsóban a Lazenki Királyi Parkban, a Chopin emlékmű közvetlen szomszédságában. Dr Gerő Katalin szobrászművész alkotását ünnepélyes formák között a Budavár polgármestere, Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester adta át Varsói Belváros polgármestere jelenlétében a varsói közönségnek.

Az ünnepi ceremóniára a lengyel nemzeti ünnep előestéjén került sor, a varsói Belváros kerületének vezetői, a lengyel kulturális közélet számos szereplője és a Budavári Önkormányzat delegációja jelenlétében. A Lazienki Királyi Park számos történelmi és művészettörténeti érték, köztük a Stanisław August Poniatowski lengyel király által építtetett vizipalota, a Myślewicki palota, a XVIII. századi amfiterátrum és számos egyéb, az uralkodó pihenését szolgáló romantikus épület helyszíne. A varsói belvárosban található zárt közpark egyik leghíresebb pontja mégis a Chopin emlékmű, amely a lengyel zenei előadóművészet egyik szent helye: szabadtéri koncerteken rendszeresen tartanak a park látogatói számára zongorahangversenyeket Chopin műveiből.
Az emlékmű lombos ligetes környezete módot ad a kikapcsolódásra, a délutáni zongoramuzsika pedig egy olyan különleges színfolt, amilyennel kevés helyen találkozhat a világjáró túrista.
Liszt Ferenc szobrának avatása ezért is egyedülálló gesztusa a lengyel kulturális partnereknek: az 1946-ban felállított szobor háborítatlan magányát oldja fel az emlékmű közelében pénteken felavatott másik zeneszerző géniusz, a magyar Liszt Ferenc bronzbüsztje. Dr Gerő Katalin szobrát már láthatta a budapesti közönség a Budavári Önkormányzat aulájában: augusztus 12-étől mostmár Varsó mítikus helyszínén áll a helyiek és a turisták legnagyobb örömére.
A szobor hivatalos átadására az óvárosban, a Királyi Palota egyik termében került sor Budavár és Varsó Belváros negyedének testvérvárosi szerződésének aláírásával egyidőben. Az adománylevelet Dr. Gerő Katalin szobráművészés Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester aláírásával adták át Wojcziech Bartelski polgármester úron keresztül a városrész számára. Gerő Katalin a kivételes gesztus és a szoborállítás kultúrtörténeti jelentőségi iránt kifejezett tisztelete okán alkotói honoráriumáról lemondva ajándékozta a szobrot a lengyel partnernek.

A délutáni szoboravatásán beszédet mondot a Lazenki Park igazgatója, majd Waldemar Dabrowski, a varsói Teatr Vielki, az lengyel nemzeti operaház igazgatója, illetve magyar részről Dr. Nagy Gábor Tamás, a szobrot adományozó Budavári Önkormányzat polgármestere.
Az avató ceremónia után Szilasi Alex zongoraművész mutatott be rövid Liszt és Chopin koncertet a Chopin emlékmű lábánál felállított sátor alatt.
Az avatóünnepség után a delegáció a nagykövetségen köszönte meg a Sródmiesce városrész polgármesterének a szívélyes vendéglátást.

A magyar vendégek augusztus 13-án a varsói Királyi Palotában egy díszhangversenyen vettek részt, ahol elsőnek Liszt: Harmonies poetiques et religieuses c. kötetéből a Funerailles című darab hangzott el Szilasi Alex előadásában, melyet a magyar művész a lengyel és a magyar sorsközösség emlékezete előtt adózva mutatott be. Ezután Jacek Kortus fiatal lengyel zongoraművész mutatkozott be a Mephisto keringővel majd kamarazenekari átiratban az ő zongorajátékával hangzott el Chopin első zongoraversenye.
A hangversenyen megjelent az érintett magyar és lengyel önkormányzati vezetés, illetve a varsói Magyar Nagykövetség munkatársai.


You must be logged in to post a comment.