MEGEMLÉKEZÉS-SZEZON BUDAVÁRÁN Beethoven, Ottlik és Haydn évfordulós ünnepségek az I. kerületben

A szabadtéri megemlékezések szezonja köszöntött be májusban, szép időben jó koszorúzni! Budavár Önkormányzata nem mulaszt el egy alkalmat sem, hogy a kerület kultúráját fókuszba állítva megemlékezzen az oda kötődő emlékekről. A május 7-ei Beethoven emlékestet további nevezetes évfordulók követik. Ottlik Géza születésének évfordulóján a Budavári Önkormányzat koszorúzási ünnepséget rendez május 9-én, Haydn halálának 200. évfordulójának tiszteletére pedig június 1-jén a Krisztinavárosban szólal meg a Teremtés óratórium.

Május 7-én a várszínházban tizedik alkalommal került megrendezésre az az emlékest, amely Ludwig van Beethoven egyedüli budai nyilvános koncertjének eseményét idézi meg.

A mostani esten Várjon Dénes és bonni születésű muzsikustársa, Christoph Richter adtak emlékezetes hangversenyt a zeneköltő által is megtisztelt teremben. A nagysikerű hangverseny előtt Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester koszorúzta meg az ifjú “Beethoven Lajos”-ról Kampfl János tervezte fali domborművet.

Ottlik Géza születésének évfordulóján és az Iskola a határon című regény kiadásának 50. évfordulóján a Budavári Önkormányzat koszorúzási ünnepséget rendez az író emléktáblájánál (I. Attila út 45.) 2009. május 9-én (szombat) 16.00 órakor.

„A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem csinálni, nem újrarendezgetni azt, ami már megvan benne, hanem hozzáadni mindig”

(Ottlik Géza: Iskola a határon – részlet)

Június elsején 19:30-kor rendezik azt a hangversenyt, amellyel a Haydn-év alkalmából az I. kerület adózik az Esterházyak zenemestere, Joseph Haydn emlékének. A szintén 1800-ban a budavári Várszínházban bemutatott előadás “Alkotás” címen került meghírdetésre, s olyan lelkesedést váltott ki a budai polgárságból, hogy az egyik jeles építési vállalkozó a házát az itt látható szoborrelieffel koronázta. Ennek a szobornak Haydn oratóriuma adta az ihletét, és a ház – melyet azóta lebontottak – lett a névadója Buda egyik legszélesebb útjának, az Alkotás útnak. A relief ma a Kiscelli Múzeum kőtárában megtekinthető. Az emlékkoncert ezúttal nem a Haydn-vezényelte bemutató eredeti helyszínén, hanem a Krisztinavárosi plébániatemplomban lesz, a Vashegyi György vezette Purcell kórus és Orfeo Zenekar előadásában. A rendezvényre a belépés ingyenes.