CHOPIN – PLEYEL – SZILASI 2015

Szilasi Alex a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében ad hangversenyt a Pesti Vigadó koncerttermében 2015. április 23-án. A művész a hangversenyen különleges hangszerösszeállítással várja a közönségét: Chopin korából származó francia Pleyel pianinók, Cortot és Ravel korát idéző Pleyel koncertzongora, és a kiállítótérben a Pleyel legújabb, a Peugeot autógyár design laboratóriumának tervezői által tervezett új koncertzongorája mutatja be a francia hangszergyár 200 éves történelmének sokszínű hangszíneit.

A 19. században a friss operaslágerek, az új kompozíciók az arisztokrata és nagypolgári szalonok zenei estjei, valamint a tömegesen nyomtatott kották révén szélsebesen terjedtek. E „médiaforradalomban” meghatározó szerepet játszott Ignaz Pleyel zeneszerző, kottakiadó és zongorakészítő – emlékét Szilasi Alex idézi meg.

Az est műsorán Chopin és Pleyel két-két műve, illetve Szilasi Alex egy hommage-nak szánt kompozíciója szerepel. Az elhangzó darabokat más-más Pleyel zongorán szólaltatja meg a zongoraművész, aki évek óta kutatja és nyomtatásban, illetve hangfelvételen is közreadja Chopin zongoradarabjait. Akusztikai és hangszertörténeti kutatásai a varsói Chopin-kutatók figyelmét is felkeltette. Ennek eredményeként a Varsói Chopin Intézet felkérésére saját Pleyel pianinoján vette fel Chopin noktürnjeit, mely részévé vált annak az összkiadásnak, melyen a világ legnagyobb Chopin előadói keltik életre a zeneszerző műveit a Chopin Múzeum további két muzeális hangszerén.

A hangverseny programja:
Kalkbrenner: Esz-dúr Rondo Concertante
Thalberg: Grandes Valses Brillantes, op. 47
Chopin: f-moll noktürn, op. 55, No.1
Chopin: c-moll noktürn, op. 48, No. 1
Debussy: Estampes (Metszetek)

Chopin: Barcarolle, op. 60
Chopin: h-moll szonáta, op. 58

A koncert 19:30-kor kezdődik. A Peugeot Pleyel zongora a Vigadó kiállítótermében kerül bemutatásra 2015. április 25-én.