BEETHOVEN BUDÁN 2014 Öt hangverseny május 7-11 között a Budai Várban

Május 7-én lesz 214 éve hogy Ludwig van Beethoven fellépett a Budai Várszínházban. A Budavári Önkormányzat 15. éve rendezi meg emlékhangversenyeit, melyek a jeles dátum estéjén gálakoncerttel öregbítik a zeneszerzőgéniusz budai fellépésének emlékezetét. Az idei koncertet további négy program kíséri, melyeken fellépnek Bart van Oort és Somlai Petra (fortepiano), a Van Swieten Society kamarazenekar, Szutrély Katalin (szoprán) és Balog József (fortepiano) az ORFEO Zenekar és a Purcell kórus társaságában, Balázs János és Lajkó Félix, valamint a fiatal Medgyesy Zsolt zongoraművész.

Idén május 7-11 között ismét Beethoven koncertsorozat várja a klasszikus zenei iránt érdeklődő közönséget a Budai Várba.

Beethoven 1800. május 7-én József nádor felesége, Alekszandra Pavlovna névnapi ünnepségén adott koncertet a Várszínházban. Az ünnepelt zeneszerző ekkor szerepelt Budán először és utoljára. A koncert után csupán egyetlen alakommal járt Beethoven Budán: 1809 nyarán néhány hetet a budai Brunszvik-palotában töltött. Itt írta az Op. 77. számot viselő zongora-fantáziát, amelyet Brunszvik Ferenc grófnak ajánlott és az Op. 78. zongora-szonátát, amelynek ajánlásával Brunszvik Teréz grófnőt örvendeztette meg.

A május 7-i koncertnek 2000 óta állít emléket a Budavári Önkormányzat. A kezdetben még csak egy-egy hangversenyből álló esemény mára igazi zenei fesztivállá nőtte ki magát, ahol neves hazai és nemzetközi előadók mutatják be Beethoven művészetének mélységét és kiterjedtségét. Jegyek a programokra kaphatók a Budavári Városháza ügyfélszolgálatán, a jegyplaza.hu és a jegy.hu oldalakon.

PROGRAMOK:

Május 7. szerda, 19.30
Beethoven emlékkoncert a Várszínházban
Várszínház
(I. Színház utca 3.)
A Van Swieten Society kamarazenekar koncertje

Marion Moonen – fuvola
Job ter Haar – csello
Molnár Zsófia – hegedű
Bart van Oort és Somlai Petra – fortepiano

A Van Swieten Society az egyik legjelentősebb holland régi zenei együttes, tagjai a holland zenei életben jelentős szerepet betöltő muzsikusok, akik több más társulatnak meghatározó tagjai, hangszereik elismert mesterei. Az együttes vezéralakja Bart van Oort fortepianoművész.

Van Swieten, az együttes névadója Leydenben született 1733, majd 1745-ben Bécsbe költözött, amikor édesapját kinevezték Maria Terézia háziorvosává. Zenei tehetsége dacára diplomataként működött és ismeretségeket kötött kora legjelentősebb szellemeivel. J.S Bach műveinek egyik első propagálója volt, baráti társaságával oratóriumkört szervezett, amely Haydn híres oratóriumainak is megrendelőjeként írta be nevét a zenetörténetbe.

Ludwig van Beethoven:
– I. Szimfónia C-dúr, Op. 21 – Ismeretlen szerző átirata
– IV. Szimfónia B-dúr, Op. 60 – Johann Nepomuk Hummel átirata
– V. „Sors” Szimfónia c-moll, Op. 67 – Johann Nepomuk Hummel átirata

Jegyár: 2990 Ft

Május 8. csütörtök, 19.00
Négy híres kéz – Beethoven és Schubert
Bart van Oort és Somlai Petra fortepiano-koncertje
Magyarság Háza
(I. Szentháromság tér 6.)

Franz Schubert és Beethoven kortársakként éltek Bécsben, jóllehet két különböző zenei szemlélet képviselőiként. Kettejük kölcsönös tiszteletéről számos beszámoló ad hírt; a két művész kritikusa és egyben méltatója is volt a másik alkotásainak.

Beethoven:
I. Leonóra-nyitány Op. 138 (Richard Kleinmichel átirata)
Cisz-moll „Holdfény” szonáta Op. 27 Nr 2

Schubert:
A-dúr Rondo D. 951
Két Karakterisztikus Induló D. 886
Deutscher és két Ländler D. 618
Három Zongoradarab D. 946
F-moll Fantázia D. 940

Jegyár: 2990 Ft

2014. május 10. szombat 19.00
Az Orfeo Zenekar és a Purcell kórus koncertje
MTA BTK Kongresszusi Termében
(I. Országház utca 28.)
Közreműködik: Szutrélyi Katalin – szoprán és Balog József – fortepiano

Az ORFEO Zenekar és a PURCELL Kórus az elmúlt korok zenejének elismert autentikus megszólaltatója. A zenekart vezető Vashegyi György nevéhez számos rendkívüli jelentőségű bemutató kötődik, együttesével Európa számos koncerttermében arattak sikert előadásaikkal.
Szutrély Katalin és Balog József az együttes rendszeres szólista partnerei.

– Ah! perfido – Koncertária Op. 65
– Coriolan-nyitány Op. 62
– 3. c-moll zongoraverseny Op. 37

Jegyár: 2990 Ft

2014. május 10., szombat 21.00
Balázs János és Lajkó Félix jazz improvizációi Beethoven művekre
Budavári Városháza
(Kapisztrán tér 1.)

A két művészt jól ismeri már a közönség, mindketten a saját stílusukban kimagasló eredményeket értek el, Lajkó Félix hegedűművész a világzene, míg Balázs János zongoraművész
a klasszikus zenével lopta be a publikum szívébe magát. De mit idéz elő két erős egyéniségű zenész közös játéka? A zenei határok eltűnését, ahol nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok, csak a lélek muzsikál, abban a percben,amikor megtörténik a csoda, az improvizálás. Kalandozások és kitérők persze akadnak majd bőven, így felismerhető lesz egy-két Beethoven szonáta (Kreutzer, tavaszi) dallam, vagy vonósnégyes témák, de mindez egy olyan zenei környezetben, ahol a döntő szerep a helyben spontán érzések megnyilvánulása, kifejezése, melyhez elengedhetetlen a közös zenei elképzelés, és egymás zenei gondolatának kitalálása, ami mindig mást idéz elő. Olykor zilált, vagy éppen merengő-álmodozó, dallamos, vagy éppen ritmusos, netán balkáni hangzásvilágú. Egy biztos: ami ezen a koncerten elhangzik, azt sem a közönség, sem a két művész soha többé nem tudja megismételni.

Jegyár: elővételben 4990 Ft, helyszínen:9900 Ft

Május 11. vasárnap, 16.00
Medgyesi Zsolt Junior Prima-díjas zongoraművész ingyenes koncertje
Budavári Városháza
(Kapisztrán tér 1.)

Ludwig van Beethoven:
– A-dúr variációk
– cisz-moll (”Holdfény”) szonáta, op. 13
– f-moll (”Apassionata”) szonáta, op. 57

JEGYVÁSÁRLÁS
Jegyek kaphatók a Broadway jegyirodában
1136 Budapest, Hollán Ernő utca 10. – Nyitva tartás: H-P: 10-18.
Telefon: 06 1 340 40 40

1026 Budapest, Gábor Áron utca 74-78. – Nyitva tartás: H-P: 10-19 Szo: 10-17
Telefon: 06 1 200 57 98

1075 Budapest, Károly krt. 21. – Nyitva tartás: H-P: 10-18
Telefon: 06 1 780 07 80

Városháza Ügyfélszolgálati irodán – Kapisztrán tér 1.
Telefon: 06 1 458 30 30