OBRESKOFF HERCEGNŐ ZONGORÁJA Szilasi Alex koncertje november 23-án Chopin ujjainak nyomában

Natalja Obreskoff hercegnő Párizsban élt a XIX. század közepén, mint a párizsi orosz nagykövet felesége. Neve mára feledésbe merült volna, ha nem vásárolt volna magának és szomszédjának, a betegeskedő zongoraművésznek, egy bizonyos Francois Chopin-nek egy-egy gyönyörű Pleyel pianinót. Szilasi Alex a hercegnő példányát mutatja be a közönségnek, melyen gyakorta játszott a világhírű zeneköltő. Világpremier november 23-án Budapesten az MTA dísztermében!

Natalia Obreskoff orosz hercegnô (1795 –1862, született Seremetyev hercegnő), a cári udvar párizsi nagykövete, Alexander Obreskoff gróf feleségeként a párizsi orosz arisztokrácia egyik központi szereplője. Rendszeres időközönként megtartott estjein Párizs legjelentősebb művészei, közéleti szereplői fordultak meg. Natalia Obreskoff Chopin egyik patrónusa volt, lánya Catherine – aki Souzo herceg felesége lett –, Chopin tanítványa volt. Chopin neki ajánlotta az op. 49-es f-moll Fantáziát.

Chopin ebben az időben a 9, Square D’Orleans-on lakott, ahol Natalia Obreskoff volt a szomszédja, aki a zeneszerzőt igazi barátjaként és patrónusként haláláig támogatta.
Az Obreskoff által tulajdonolt pianino 1843-ban készült a párizsi Pleyel zongoragyárban.
A Pleyel gyár dokumentációja szerint a 10112-es opus-számú Natalia Obreskoff által vásárolt és a 10113-as Chopin féle pianino ugyanazon a napon került kiválasztására és megvételre. 1843 szeptemberében a hangszereket egyszerre szállítottak Pleyeléktől a szomszédos két lakásba. Az Obreskoff család gyakori vendégeként Chopin ezen a Pleyel pianinon számos alkalommal zongorázott.
A pianino minden szempontból különleges külsőt kapott: ún. „Orosz stílus”-ban készült: anyaga ritka és exkluzív fekete rózsafa. A felületek tagolásához aranyozott gyöngyfüzér díszítést alkalmaztak, a pedálok is aranyozottak és díszes dombormintázatúak.
A francia Olivier Fadini hangszerészmester által korhűen helyreállított pianinót Budapesten hallhatja először nyilvános koncerten a nagyközönség.
Az MTA dísztermében megrendezésre kerülő koncert után európai körútra indul a legendás hangszer Szilasi Alex zongora művésszel, melynek első állomása Bécs lesz.

A hangversenyre jegyeket a Ticketpro portálján, illetve a legtöbb jegyirodákban 1650 forintos áron lehet vásárolni.

Részletes program:

2013. november 23. 19:30
MTA Széchényi téri díszterem

(Budapest V. Széchenyi tér 9.)
SZILASI ALEX zongoraestje az
OBRESKOFF-féle Pleyel pianinón
(1843)

Műsor:

Carl Maria von Weber:
Asz-dúr szonáta

Szünet

Fryderyk Chopin:
c-moll noktürn op.48 nr 1.
f-moll noktürn op.55 nr 1.
Berceuse op.53
Barcarolle op.57
g-moll ballada op.23

A hangverseny előtt 18.30-tól a művész az elhangzó művekről beszélget az érdeklődőkkel.