CHOPIN NOKTÜRNÖK PLEYEL PIANINÓN Szilasi Alex “gyertyafényes” zongoraestje az MTA dísztermében

Március első péntekjén sor kerül a Zeneszalon tavaszi évadjának első hangversenyére, “A zongora aranykora” sorozat második részére. Szilasi Alex zongoraművész ezúttal Chopin noktürnjeit mutatja be azon a Pleyel pianinon, melyet már volt alkalma a közönségnek meghallgatni az ősz folyamán rendezett három koncertünkön. Ezúttal annyi különlegességre számíthatunk, hogy Alex túl lesz egy varsói lemezfelvételen, amelyen ez a Pleyel pianino bemutatkozik a fenti repertoárral a Varsói Chopin Intézet legendás “Real Chopin” (Az igazi Chopin) c. CD sorozatában.

Szilasi Alex Chopin-kutatásai az újonnan beszerzett muzeális, Chopin korából származó muzeális Pleyel zongorák birtokában új fordulatokat látszanak venni. Szilasi a legendás Pleyel zongoragyár hajdan istenített hangszereinek erényeit a saját otthonában kialakított hangszerműhelyében próbálja megismerni, és ez a kutatás láthatóan egyre több felfedezést eredményezett. A Chopin-i zongorajáték sajátosságait, a kotta-lejegyzés értelmezését egész más fényben mutatja meg az a mechanikai és akusztikai rendszer, amely ezeken a mára kihalt hangszertípusokon máig felidézhető és reprodukálható. Az 13481-es számú pianino olyan sajátos, ha úgy tetszik “autentikus” hangképet produkál, amely hallatán egészen különleges kontextusba kerülnek azok a művek, amelyeket a maguk idején Chopin is hasonlóan hallhatott a kezei alatt megszólalni.

Szilasi Alex akusztikai és hangszertörténeti kutatásai a varsói Chopin-kutatók figyelmét is felkeltette. Ennek eredménye az a hangfelvétel-felkérés is, amelyet Stanislaw Leszczynski, a Varsói Chopin Intézet igazgatója juttatott el a magyar zongoraművészhez: szólaljon meg ez a hangszer azon az összkiadáson, ahol a világ legnagyobb Chopin előadói szólaltatják meg a Chopin Múzeum két muzeális hangszerén Chopin műveit. Az ügy érdekessége, hogy a Múzeum gyűjteményében egy 1848-as Pleyel zongora és egy hasonló korú Erard áll a művészek rendelkezésére, és ezeken készült el a “REAL CHOPIN” sorozat eddig megjelent két tucat CD-je. Szilasi így nemcsak zongoristaként, de Pleyel szakértőként is debütál ebben a magas presztizsű sorozatban egy “új” korabeli hangszer bemutatásával, olyan művészek névsorában, mint Tatiana Shebanova, Kevin Kenner, Janusz Olejniczak, Nikolai Demidenko, Nelson Goerner, Dang Thai Son vagy Fou Ts’ong.

A március másodikai koncert előtt 18:30-tól Szilasi Alex ismét érdekes előadást tart az est programjáról, Thalberg januári 200. születési évfordulójáról, valamint az egyre jobban kitárulkozó hangszeren tett felfedezéseiről.

Tartsanak velünk ezen a szép “kiránduláson”!

2012. március 2, péntek 19:30
MTA díszterme, Budapest V. Széchenyi (volt Roosevelt) tér 9.
Műsoron:
Sigismund Thalberg:
Grandes Valses Brillantes op.47
Fryderyk Chopin: 4 nocturnes
Op.9 no 2, op.15 no 3, op.62 no1, op.48 no1
Ignaz Moschelès:
Rondo Brillantes op.30 négy kézre.
Km.: Szilasi Dávid

Fryderyk Chopin: 4 nocturnes
Op.35 no 1, op.62 no 2, op.35 no 3, op.48. no 2
Friedrich Kalkbrenner:
Variations Brillantes op120 / Chopin témájára

SZILASI ALEX – Pleyel pianino (1847)