MÛVÉSZPORTRÉK – EMBERKÖZELBEN Prunyi Ilona zenés beszélgetései

A Csengery utcai Budapest Zongoraszalon ad otthont Prunyi Ilona zongoramûvész kötetlen szalonestjeinek. A zongora bemutatóteremben a mûvésznô zenészvendégei a zenérôl, terveikrôl, életük apró mozzanatairól mesélnek, kicsit kiszakadva a mindennapi gyakorlás és fellépés rutinjából. Prunyi Ilonát kérdeztük a kezdeményezésrôl.

Zeneszalon: Örömmel láttam azt a hirdetést, melyben a VI. kerületi Budapest Zongoraszalon zenés beszélgetéseknek ad otthont hangszerbemutatótermében. Meglepetés volt, hogy mindjárt hat estét hirdettek meg. Honnan ez az elszántság?

Prunyi Ilona: Régóta dédelgetett vágyam, hogy felélesszek egy kötetlen mûvészszalont, ahol kollegáimat, zenésztársaimat szóra bírhatom, a színpad reflektoraitól védett környezetben. Már 1996-ban volt egy kezdeményezésem, amely közel 25 estét töltött ki. Akkoriban “sztárok hangulatvilágításban” címmel hirdettem ezeket az estéket, és rendkívül kedvezô fogadtatásuk volt, nemcsak a közönség, de a kollegák oldaláról is. Tudja, sok olyan elôadómûvész kollegát ismerek, aki rendkívül gazdag élményvilággal rendelkezik, de nehezére esik ezeket az élményeket idegenekkel megosztani. A mûvésztárs mint riporter átsegíti ôket ezen a közlési nehézségen, és órák után azon kapják magukat, hogy mennyi mindent elmondtak, amit nem is gondoltak volna kimondhatónak. Ez nagyon jólesô érzés, amely hosszú idôn keresztül tartotta bennem a lendületet. Aztán ez a kezdeményezés az intézményi partnerek kihullásával megszûnt – mindannyiunk nagy sajnálatára.

Z: Való igaz, mostanában nem kedvez a világ a mûvészeteknek.

P.I.: Miután Pesten megszüntek az estek, elmentem Kenesére, ahol volt egy kis házam. A vér nem válik vízzé, és lassacskán ott alakult ki egy olyan hallgatóság, baráti kör vagy minek nevezzük, akik rendszeresen összegyûltek, és vendégeket fogadtunk, hogy folytassuk ezeket a jó szalonhagyományokat. Valahol ennek kapcsán kerültem kapcsolatba Rák Csabával, aki pedig Tapolcán vezeti hangszerkereskedô cégét. Kicsit girbegurba utat járt be ez az ötlet, mire a Csengery utcáig elértünk.

Z: Mondana néhány szót errôl az évadnyi programról. Mindjárt hat estével hirdették meg ezeket a beszélgetéseket.

P.I.: Igen, és rendkívül örülök, hogy elsônek Kocsis Zolival tudtunk egy estet egyeztetni. Amikor említettem neki, hogy szeretnék újra ilyen szalont rendezni, nagyon lelkes lett, és meg is lepett, mennyire kézenfekvô volt, hogy ezek egyikén feltétlenül részt szeretne venni. Nekem már csak annyi dolgom volt, hogy rögzítsünk vele egy szabad idôpontot. A vendégeim amúgy barátaim és kedves kollegáim, akikhez mûvészi és emberi szálak egyaránt kötnek. A mûsorok pedig úgy alakulnak, ahogy a vendég közlendôje kívánja, én igyekszem alárendelni magam a választásainak. Ebben is az igazi szalonhangulatot igyekszem feléleszteni, amikor nem kötött program szerint vezetjük végig az estét, hanem ahogy a hangulat megkívánja. Rengeteget örömöt jelent a felkészülés és az együttes munka, legyen szó elôre megbeszélt darabokról vagy improvizált választásokról. Amúgy a szalonesteken körülbelül háromnegyed óra az, amit zenével töltünk, a többit átbeszélgetjük.

Z: A zongoraszalonban kínálkozik a lehetôség, hogy egyszerre több hangszer is megszólalhasson.

P.I.: Igen, a zongorista vendégeimmel biztosan fogunk élni ezzel a lehetôséggel. Az, hogy több hangszer is van a helyszínen, csak további örömteli lehetôség, hogy igazi, “játékos” estéknek örülhessen vendég és közönség egyaránt.

Mûvészportrék – emberközelben – Prunyi Ilona szalonestjei:

Vendégei:

2006. november 8. 18 óra – KOCSIS ZOLTÁN zongoramûvész-karmester
2006. december 10. 18 óra – FRANKL PÉTER zongoramûvész
2007. január 17. 18 óra – FASSANG LÁSZLÓ orgonamûvész
2007. február 21. 18 óra – BÁLINT JÁNOS fuvolamûvész
2007. március 17. 18 óra – BERKES KÁLMÁN klarinétmûvész
2007. április 25. 18 óra – AKADÉMIA VONÓSNÉGYES

A korlátozott férôhelyek miatt jegyek csak elôvételben válthatók a Zeneakadémia jegypénztárában (1067 Bp. Liszt Ferenc tér 8. Tel.: 462-4679)
Jegyár: 3000 Ft

A régi szalonhagyományokat folytatva az elôadások után a házigazdák szívesen látják vendégeiket egy pohár pezsgôre.