A MÛVÉSZETEK PALOTÁJA A 2006-BAN A VILÁG LEGJOBB KULTURÁLIS ÉPÜLETE LETT

A Millenniumi Városközpontban fekvő Művészetek Palotája nyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence 2006. évi díját – amelyet a szakma Oscar díjának is szoktak hívni – a május 29-én Bangkokban tartott ünnepélyes gálán.

A díjat a világ egyik legtekintélyesebb napilapja a Wall Street Journal és a FIABCI alapította. A FIABCI Prix d’Excellence az építészeti csúcsteljesítményeket ismeri el. A FIABCI a legnagyobb és legátfogóbb, 52 éves múltra visszatekintő nemzetközi ingatlan szakmai szövetség, amely világszerte 50 országban rendelkezik tagozattal. A díj azokat a fejlesztéseket értékeli, amelyek a legoptimálisabban elégítik ki a társadalmi igényeket. A zsűri tagjai nemzetközileg elismert, kimagasló ingatlanszakértők. A FIABCI Prix d’Excellence az átfogó minőséget és a működtetés színvonalát ismeri el, s nem csupán az esztétikai, méretbeli vagy funkcionális tulajdonságokat.

A Lágymányosi híd pesti oldalánál fekvő 70 ezer négyzetméteres Művészetek Palotája építését 2002. márciusában kezdte meg az Arcadom Rt. a TriGránit megbízásából. A 2005. március 14-én megnyitott beruházás az úgynevezett PPP – Public Private Partnership – konstrukcióban, az üzleti szféra és az állam együttműködésében készült, mint ilyen első alkalommal az egész régióban. Itt kapott helyet a Ludwig Kortárs Múzeum, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (amelynek rezidens zenekara a Nemzeti Filharmonikus Zenekar) és a magas akusztikai színvonallal rendelkező Fesztivál Színház, a Nemzeti Táncszínház otthona. Egyszerre 4500 látogatót képes fogadni a Palota.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő körülményeket teremt a zenei műfajok számára. A terem 25 méter magas – 2 szinttel magasabb, mint az Andrássy úti házak sora – 25 méter széles, és 52 méter hosszú, olyan méretű, mint egy gótikus katedrális. Az akusztikai terveket a Russell Johnson vezette világhírű Artec iroda készítette. A Művészetek Palotája 2006-ban több mint 500 rendezvénynek ad otthont, eddigi látogatói száma megközelíti az egymilliót.

Megnyitása óta a TriGránit üzemelteti a kulturális központot, amely világhírre tett szert a kulturális életben, nagyban hozzájárulva az országkép építéséhez. A kulturális központ beruházási összege 12 km autópálya magyarországi építési költségének felel meg.

A TriGránit egy integrált ingatlan befektetési, fejlesztési és üzemeltetési vállalat. 1997-es alapítása óta a TriGránit Fejlesztési Részvénytársaság összesen 1 milliárd euró értékben fejlesztett projekteket Közép-Kelet Európa 10 országában és további kétmilliárd euró – többnyire vegyes hasznosítású – fejlesztés megvalósítását tervezi az elkövetkező években, számos állami-magán együttműködési beruházás (PPP) mellett.