BUDAVÁRI BEETHOVEN-ÜNNEP 2010

Ludwig van Beethoven 1800. május 7-én lépett fel a Várszínházban abból az alkalomból, hogy József Nádor első felesége, Alexandra Pavlovna nagyhercegnő névnapjának tiszteletére egyhetes rendezvény-sorozatot rendeztek Budán. A Budavári Önkormányzat 2000 óta évről évre megemlékezik a jeles eseményről május 7-ei ünnepi hangversenyekkel. A 2010-es emlékünnep ezúttal három napos hétvégi rendezvénysorozattá bővül. A neves előadókkal fémjelzett hangversenyek mellett a Zenetörténeti Múzeum is az eseményhez illeszkedő tematikus kiállítással és két hétvégi délutáni kamaraprogrammal várja a közönséget. A gasztronómia szerelmeseit pedig e három nap alatt Beethoven-korabeli menükkel várják a történelmi Várnegyed számos éttermében.

2010. május 7. péntek 19:30
A budavári Beethoven-ünnep megnyitó hangversenye
Nemzeti Táncszínház (Budai Várszínház) (1014 Budapest, Színház u. 1-3.)
Beethoven budavári fellépésének 210. évfordulóján a zeneszerző 1800 előtt született műveiből választotta műsorát Kocsis Zoltán zongoraművész. A program első részében Érdi Tamással és Gál László kürtművésszel, a Nemzeti Filharmónikusok szólistájával ad elő két szonátát, a szünet után pedig elhangzik a “Pathetique” szonáta és a c-moll zongoratrió, Koppándi Jenő és Koó Tamás, a Nemzeti Filharmónikusok két szólamvezető művészének közreműködésével.

2010. május 8. szombat 19:30
“Historikus” Beethoven
MTA Kongresszusi Terem (1014 Budapest, Országház u. 30.)
Az est első felében Malcolm Bilson, a nemzetközi hírű zongorista, a fortepiano játék megkerülhetetlen tekintélye Ludwig van Beethoven korai műveiből választotta programját.
A koncert második részében Beethoven kisebbik, C-dúr hangnemben írt miséje hangzik fel a Vashegyi György által vezetett Orfeo Zenekar és Purcell kórus, valamint énekesszólisták elôadásában.

2010. május 9. vasárnap 19:30
“A Kilencedik”
MTA Kongresszusi Terem (1014 Budapest, Országház u. 30.)
Beethoven Kilencedik szimfóniája utolsó tételének fő témáját, a Schiller ‘Örömódáját’ feldolgozó kompozíciót az Európai Tanács fogadta el 1962-ben európai himnuszként. Ebből az alkalomból szólal meg a 9. szimfónia klasszikus és improvizatív parafrázisa Liszt Ferenc ritkán hallható átiratán alapuló kétzongorás előadásban, Oláh Kálmán és Szilasi Alex zongoraművészek tolmácsolásában.

Délutáni szalon az Erdődy-palotában
MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma
(1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.)

2010. május 8. szombat 16:00
Beethoven Budán
Zenés beszélgetés Malcolm Bilson zongoraművésszel.
Beszélgetőtársai Komlós Katalin és Mácsai János. A beszélgetés során megszólal a Zenetörténeti Múzeum nemrégiben restaurált 1798-es gyártású Broadwood fortepianoja is.

2010. május 9. vasárnap 16:00
Beethoven levelei
Mécs Károly színmûvész és az Auer Quartet zenés-irodalmi összeállítása Beethoven leveleiből és az azokat illusztráló zeneművekből.

A délutáni szalonrendezvények kb. egy óra idôtartamúak, melyekre a belépés ingyenes.

Zeneélet Magyarországon a 18–19. század fordulóján
2010. április 29. – augusztus 31.
Idôszaki kiállítás az MTA Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumában (I. Táncsics Mihály u. 7.)
Az idôszaki kiállítás a hazai zeneélet egyik fontos fordulópontját mutatja be, amikor a 18. századi,
fôként egyházi és világi méltóságok mecenatúrája uralta zeneéletbôl kialakult a 19. századra jellemző polgári zenekultúra. Kéziratos és nyomtatott kották, dokumentumok mellett hangszerek, képzôés iparmûvészeti alkotások segítenek felidézni a napóleoni háborúk évtizedének hangulatát.
A kor legelismertebb zeneszerzője, Joseph Haydn magyar kapcsolatai mellett felvillan az 1800-ban Budán koncertező Beethoven alakja és számos más, mára szinte elfeledett komponista életműve is.

Reformkori ínyencségek
Mindazoknak, akik szeretik a teljességet, és akik számára a kultúra nem a színpadon ér véget, ajánljuk azt a gasztronómiai kirándulást, melyet a Várnegyed számos vendéglője és étterme kínál. A fidelio-súgó különszámában minden információt megtalálnak, hogy koncert után vagy szalon előtt melyik konyha ínyességeibe kóstoljanak bele.

Május eleji tartalmas kikapcsolódást ígérhetünk mindenkinek, aki kiszakadni vágyik a város nyüzsgő forgatagából. Legyen egymáshoz szerencsénk!

Jegyek városszerte kaphatók a jegyirodákban, a Ticketpro hálózatában a 3 koncertre, illetve a Nemzeti Táncszínház pénztárában a 7-ei programra.

A program a Fidelio-sugó programmagazin különszámában is olvasható.