A ZENESZALON Kft.

A Zeneszalon 2005-ben alakult kamarazenei koncertszervező, impresszárió és média vállalkozás. Alapítói Szilasi Alex zongoraművész és Práczky István vizuális-kommunikációs tervező, impresszárió és koncertszervíz menedzser.

A vállalkozás célja a hazai kamarazenei élet feltételeinek javítása, a zeneértő közönség igényeihez közelebb álló korszerű zenei szolgáltatások elérhetővé tétele, a fiatal zenehallgatóság kinevelésében való aktív részvétel.
A Zeneszalon tevékenységében kiemelten hangsúlyos a klasszikus zene társadalmi presztizsének javítása, a gazdasági élet szereplőinek, a döntéshozók és véleményformáló értelmiségnek a bevonása a műfaj mecenatúrájába. A kamarazenei műfajban a zongorakultúra hagyományainak újjáélesztése, a szalonkultúra feltételeinek megteremtése is tevékenységük lényeges része.

Művészeti tevékenységük fókuszában a korai romantikus kamaramuzsika, a párizsi szalonélet és a zongoraépítés hőskora áll, mindazon ikonszerű személyiségek életművének a feltárásával, amelyek a nyugat- és közép-európai zenekultúra legnagyobb alakjaiként kerültek a művelődéstörténetbe, mint pl. Chopin, Pleyel, Liszt, Schumann és társaik.

A 2010-es esztendőben a Zeneszalon tevékenységének egyik fontos állomásához ért: Fryderyk Chopin születésének bicentenáriuma alkalmából Szilasi Alex művészeti vezetésével számos rendezvény szervezésében és művészi megvalósításában, illetve zenei publikációk, hanglemezfelvételek kiadásában működik közre. 2010. március elsején a Chopin évforduló budapesti jubileumi koncertjét a Budapesti Lengyel Intézet közremûködésével realizálta a Művészetek Palotájában, többoldalú nemzetközi együttműködéssel.

A kulturális vállalkozás büszke arra, hogy működésének megkezdése óta nem szorult rá állami támogatásra, munkáját sokrétű hazai és nemzetközi együttműködés segíti, és művészeti tevékenységét számos hazai és nemzetközi elismerés és kitüntetés honorálta.

2006 óta a Zeneszalon gazdasági vállalkozása mellett a munkát a Zeneszalon közhasznú alapítvány is segíti.