CHOPIN BICENTENÁRIUMI KONCERT – MÜPA – MÁRCIUS 1. Szilasi Alex és a Filharmonia Pomorska a Chopin év ünnepi hangversenyén

EGYSZERI ÉS MEGISMÉTELHETLEN HANGVERSENY- ÉLMÉNY A MŰVÉSZETEK PALOTÁJÁBAN!

Szilasi Alex zongoraművész Chopin teljes életművét bemutató sorozatának csúcspontja lesz a szerző kétszázadik születésnapja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepi hangversenyt a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, 2010. március elsején. A zongoraművész által adott zenekari hangversenyen Lengyelország egyik legjelentősebb zenei együttese, a Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekara működik közre, élén a nemzetközi hírű karmester, Tadeusz Wojciechowski. Az esten a francia Pleyel zongoragyár legújabb koncertzongoráján hangzanak el Chopin versenyművei!

A Chopin bicentenáriumi koncert szórólapját itt tölheti le!

SZILASI ALEX

Szilasi Alex diplomakoncertjén Chopin keringőinek bemutatásával keltett feltűnést 1993-ban. Külföldön eltöltött évei után 2000 óta foglalkozik behatóan a lengyel-francia zeneköltő életművének feldolgozásával. Chopin összes művének koncertszerű bemutatása mellett 2005-ben elkezdte azok összes felvételét CD-lemezre, illetve főszerkesztőként segíti Chopin első kottakiadásainak újramegjelentetését hasonmáskiadvány formájában. A zeneszerzői életmű előadóművészeti értelmezése mellett “zeneszalon-estek” elnevezéssel új előadói keretet is teremtett, amellyel sok új hívet szerzett a klasszikus kamarazenének. Kutatói és előadói munkáját az elmúlt években számos elismeréssel jutalmazták.
A zongoraművész 2005 óta felvállalt előadóművészi munkájának kiemelkedő állomása lesz a Chopin-bicentenáriumot kísérő koncertsorozat 2010 első hónapjaiban. A 2009/2010-es évadban a művész felkéréseket kapott a hivatalos lengyelországi Chopin ünnepségeken való részvételre. 2010 februárjában hangversenyt ad Bydgoszczban a Filharmonia Pomorska hírneves koncerttermében, valamint Varsóban a Magyar Intézetben és a Krakkói Operaházban. Chopin március elsejei születésnapját a lengyel zenekar közreműködésével a MÜPA nagyhírű koncerttermében ünnepelheti a magyar közönség Szilasi Alex zongorajátékával.

A FILHARMONIA POMORSKA SZIMFONIKUS ZENEKARA

A Bydgoszcz-i Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekara Lengyelország egyik legjelentősebb szimfonikus együttese. A főváros mellett a kujaviai város a lengyel zenei élet egyik meghatázozó központja. A zenekar immár több mint 60 éves múltra tekint vissza. Bydgoszcz ad otthont a Capella Bydgostiensis Pro Musica Antiquának is, mely a kelet-közép-európai térség legrégebbi régizenei együttese. A két zenekar a Paderewski Filharmonia Pomorska zenei központ részeként számos jelentős fesztivál gazdája is, így az évenként megrendezésre kerülő Bydgoszcz Music Festiválnak, illetve az 1966 óta háromévenként tartott Musica Antiqua Europae Orientalis fesztiválnak. A Varsótól északnyugatra fekvő regionális központban a lengyel zenetörténet jelentős eseményei zajlottak és zajlanak mai napig, Eleanor Harendarska igazgatóasszony vezetésével, aki 1991 óta vezeti az intézményt, és aki több évtizedes szakmai és közéleti munkájával a lengyel zenei élet egyik meghatározó személyisége. A Chopin évfordulón a Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekarát annak vezető karmestere, Tadeusz Wojciechowski vezényli.

PLEYEL ZONGORA – AMIN A ZENE FELCSENDÜL

Fryderyck Chopin életműve szorosan kötődik kedvenc hangszermárkájához, a Pleyel gyár által gyártott zongorákhoz. A Pleyel ma Európa legrégebbi ma is működő zongorakészítő manufaktúrája. Hosszú történetében több fénykor és összeomlás vátotta egymást. A mai kisüzem Párizs mellett Saint-Denis városrészében működik, a hajdani Pleyel-birodalom közvetlen közelségében. A legendás zongorák a ma ismert dinamikus zongorahangzástól könnyen megkülönböztethetőek voltak lágy, hárfaszerű hangzásokra emlékeztető hangképükkel. Az ünnepi hangversenyre érkező új Pleyel koncertzongora ennek a különleges, ma már ritkaságszámba menő hangélménynek modern technikával ötvözött rekonstrukciója, melyet a cég technikusai a Steingraeber hangszermanufaktúra konsstruktőreivel karöltve építettek 2000-ben. A hangszerek mind egyedi kézművestermékek, jelenleg alig egy tucatot gyártottak belőlük. A hangverseny alkalmával a párizsi Pleyel zongoragyár vezetősége is megtiszteli a rendezvényt azzal, hogy elkísérik új P280-as fantázianevű zongorájukat magyarországi premierjére.

AZ ÜNNEPI KONCERT ZENEI PROGRAMJA

A hangversenyen Chopin zsenije mellett magyar kortársára és barátjára is emlékezünk, arra a Liszt Ferencre, akinek születési évfordulóját egy évvel Chopin-é után fogja ünnepelni a világ. Ebből az alkalomból Liszt Ferenc híres zenekari Schubert-átirata, a „Wanderer” fantázia nyitja a hangversenyt, majd bemutatásra kerül Chopin Andante spianato et Grande Polonaise brillante, (op. 22) és a Változatok Mozart: Don Giovanni „La ci darem la mano” c. áriájának témájára (op. 2). A szünet után a zeneszerző 2. (f-moll) zongoraversenye, (op. 21) hangzik fel. A budapesti ünnepi koncert része a lengyelországi központú európai Chopin megemlékezéseknek, mely így hivatalosan is felkerült a lengyel Chopin 2010 védjegyével ellátott rendezvények közé.